Quantcast

NEZ Cup, Formula Offroad, 20|0
For første gang ble det kjørt NEZ Cup i Formula Offroad, og for de som ikke er helt sikre på hva dette er så er det FIA sin nye satsing og som flere motorsporter har. NEZ står rett og slett for ”North European Zone”.  Etter en liten prøvesatsing i fjor da NEZ ble kjørt over 2 dager i Danmark, erstattet nysatsingen Nordic Cup, og satsingen ble gjort skikkelig, hele 10 løp i 5 land skulle dessverre bli for mye for de fleste.
Spenning ble det uansett og avslutningen i smått legendariske Nenset sandtak i Skien vartet opp med både overraskelser og bekreftelser

Islandsk på Island

Island var først ut, siste helgen i Mai, og det ble en svært dårlig start på nysatsingen, kun islendinger til start var skuffende for både islendinger og andre forkjempere for NEZ cupen. De to store navnene fra rundene på Island var Bjarki Reynisson i Modified og fjorårs kometen Jón Örn Ingileifsson i Unlimited, begge var overlegent suverene begge dagene.  Dessverre skulle ingen av de bli med i kampen sammenlagt.

Norsk magi i Danmark
Tre uker senere var det klart for fortsettelsen, denne gangen i Stjer grusgrav i Danmark, og for et løp det skulle bli, mye regn de siste dagene før helgen preget banene og løpet ble rene Mud racet, og på Lørdagens løp var det kun 1 bil som klarte 350 poeng i noen av banene, og igjen var det unge islandske Jón Örn Ingileifsson, som viste seg frem og satte full score i første bane, men så var det også slutt for Jón Örn, som havarerte motoren i neste bane.
I Modifiedklassen var det nykommeren Ketil Johnsen som var suverent best, nesten 200 poeng foran gutta i ”No limit Racing” og det var ”andrefører” Johan Westerheim som var best av de to, med Jørgen Paulsen på tredjeplass. Etter at Lørdagen hadde for tøffe baner gjorde arrangørene banene lettere på Søndagen, men da var solen fremme og banene tørket opp, og ble for lette. Modified klassen ble igjen vunnet av Ketil Johnsen, som fikk med seg Bjarki Reynisson på pallen, Jørgen Paulsen sikret seg sin andre tredjeplass for helga. Arne Johannesen ble den store føreren i Unlimited, an andreplass første dagen, knepent bak teamkollega Roar Johansen, ble til seier andre dagen like knepent foran overraskelsen Jimmy Rene Pettersen, Team Lightfoot med Arne og Roar skulle forøvrig totaldominere årets NEZ cup i sin klasse.
Men andre ting var mer foruroligende av 17 deltagere var hele 12 fra Norge, verken svensker eller finner hadde funnet veien til
Danmark.

Norsk dominans i Finland
Finland  var vertskap i August, og 17 biler sto klare til start, i Modified var Ketil igjen best og i suveren stil, og det så ut til å bli vanskelig å slå Ketil i årets cup, ingen islendinger stilte til start og slik skulle det bli for resten av cupen også dessverre. Andreplassen på Lørdagen gikk til danske Michael Berg, mens vertskapet fikk også en mann på pallen med Harri Kämpi på tredje.
På Søndagen skulle Ketil få sitt første nederlag, og Johan Westerheim vant og med det berget han litt spenning for fortsettelsen av cupen, men Ketil var like bak og sikret seg nok en sterk plassering med sin andreplass. Harri fikk sin andre tredjeplass.
Den største klassen i Finland var Unlimted, og  endelig var svenskene også på plass, men lørdagen skulle bli helnorsk, en annen årsdebutant, Petter ”Pelle” Hagstrøm ble fort kjent for å satse hardt og i Finland endte det altså med seier på lørdagen. Arne Johannessen koblet grepet om sammenlagt tittelen med en andreplass kun 4 små poeng foran teamkompis Roar Johansen. Søndagen skulle virkelig bli Arnes dag, så suveren var han at han kunne droppet siste bane og allikevel vunnet, Arne kjørte selvsagt sist bane og ble eneste bil med full score også der. Resten av pallen minnet om nordisk brorskap, på andreplass havnet svenske Thomas Evsäter, på tredjeplass havnet finske Tommi Läytynoja som var gjestefører på velkjente ”Big Willys”. Og om Arne var suveren var det tett kamp om resten av plassene på pallen, kun 38 poeng skilte andre og femteplassen.

Uppsala, en høydare
Etter Finland gikk turen til Sverige og Uppsala, i Modified var Johan Westerheim igjen best under Lørdagens konkurranse, og denne gangen hadde han virkelig marginene på sin side, og slo Kjetil med fattige,  men viktige 3 små poeng. De to er i en klasse for seg, Finske Harri Kämpi, var på plass i Uppsala og befestet sin stilling med nok en tredjeplass. På Søndagen var nesten alt snudd på hodet, alt unntatt en ting, Ketil var igjen best, med seg på pallen fikk han to trøndere, Roger Hovdal var en av fjorårets store førere i klassen, men trønderen har slitt i årets sesong og andreplassen i Upsala var et solid plaster på såret, tredjeplassen var kanskje helgas største overraskelse, og gikk til Roger Fossen i sitt aller første Formula løp i Ny bil, som ny eier og fører av bilen ”Sweet”. Det ble nok feiring på trøndersk vis på veien hjem til trøndelag. Hvor ble det så av Johan og Harri, begge feilet i første bane og hadde etter det ingen mulighet til å hevde seg i toppen.
Unlimitedklassen ble fortsatt dominert av Lightfoot teamet, og Roar Johansen fikk en flott helg og vant første dagen, med Arne Johannesen på en god andreplass, og Arne styrte mot det som så ut som en sikker sammenlagtseier. På tredjeplassen havnet en nykommer i formula sirkuset, nemlig Kjell Magne Rimstad, med en av feltets fineste biler. På Søndagen skulle nok en nykommer vise seg frem skikkelig, Trønderen Mikal Johnsen i Pegasus fløy til seier, og en knepen seier ble det, men som de sier, jo mer man må kjempe jo bedre smaker det, og Mikal var storfornøyd med å ha slått Roar med kun 7 poeng. På tredjeplassen havnet Arne, og om Roar var uheldig med marginene var Arne heldigere, han havnet til slutt på samme poengsum som Kjell Magne, men gikk foran på flere baner med full score. Petter Hagstrøm var kanskje helgas mest uheldigste, etter et voldsomt rundkast så ble det gratistur med ambulansen for den hardt satsende nordmannen, fasiten etter legebesøket var et knekt kragebein, bilen trengte også nytt bur, det skulle bli hektisk på mange måter for  teamet fra Skien, de ville jo gjerne vise seg frem på hjemmebane 14 dager senere.

Finale i Skien
Finalen skulle gå i Skien, i et sandtak som for mange er den virkelige manndomsprøven,  for cupens del var det ikke så mye spenning igjen, få førere hadde satset på cupen, men det skulle vise seg å bli både spennende og dramatisk. I Modified hadde Ketil Johnsen er solid ledelse på Johan Westerheim hele 14 poeng, og kun en teoretisk mulighet for Johan til å vinne sammenlagt, men teorien skulle vise seg å bli en nær realitet i det Ketil tipper baklengs og må løftes tilbake i depoet, Ketil dukket ikke opp til neste bane, Johan godt hjulpet av sin teamkompis Jørgen Paulsen, kjørte sikkert og tok ingen unødige sjanser. Ketils mekanikere hadde virkelig stått på nedi depoet, de viste hva som sto på spill og til fjerde bane var Ketil klar igjen, og klarte å sikre seg andreplassen, dette var nok til at Ketil og hans team kunne feire NEZ seieren før søndagens konkurranse. Johans andreplass sammenlagt var like sikker
Geir Haug fra arrangørklubben KNA Telemark sikret seg tredjeplassen men var over 500 poeng bak vinneren.
Søndagen var virkelig Ketil store dag og han vant som han ville nær 500 poeng foran Jørgen Paulsen som etter hvert fikk problemer med bilen, og denne gangen var det Johan som ga seg tidlig slik at Jørgen kunne prøve å slå Ketil, andreplassen var teamet skikkelig fornøyd med uansett og best av alt så vant Jørgen tidsbanen, ikke bare med klassens beste tid, men også bedre tid en ALLE Unlimited bilene, meget sterkt kjørt av Jørgen som har en forhistorie i rallycross, noe han nok drar nytte av i tidsbanene. Finske Harri Kämpi sikret seg tredjeplassen på Søndagen og sammenlagt.
Arne Johannessen kom til Skien med noe som så ut som totalseieren i lomma, ledelsen på 7 poeng virket sikker, men Roar var virkelig i flytsonen og i løpet av helga ble det fort klart at her var ingenting sikkert.
Det begynte allerede i første bane der Arne gjorde en feil og kun fikk med seg 140 poeng, Arne er ikke den som gir seg og sakte men sikkert nærmet Arne seg igjen Roar som ledet, så skjer det, Arne får tekniske problemer og får ikke kjørt bane 5 og dermed er bordet dekket for Roar som vinner enkelt, bak Roar tipper det igjen i Arnes favør og igjen er det haldenseren Kjell Magne Rimstad som må se seg knepent slått, kun 3 poeng skilte de to, og Arne fikk sin viktige andreplass, og fortsatt ledelse i sammenlagtcupen selv om den nå var krympet til 4 poeng foran søndagens grand finale. Søndagen startet bra for Arne, han koblet grepet allerede i den vanskelige bane 1 hvor han var den eneste med full score…. Men så var det slutt, da Arne skulle starte bilen opp for å kjøre bane 2 var det ikke oljetrykk og selv om mekanikere gjorde alt de kunne måtte Arne etter hvert innse at det ikke skulle bli mer kjøring denne dagen, og Arne sto nede på startplata og så at Roar var i en klasse for seg og avgjorde cupen sammenlagt, og selv om totalseiere røyk var Arne den første til å gratulere Roar, det har uansett vært et superår for ”Team Lightfoot” med soleklar dobbeltseier i både NEZ cup og Norgescup, og i Norgescupen fikk Arne sin revansje noen uker senere. Svenskene skulle få sin pallplass i Skien, da det endelig klaffet for Thomas Ewsäter. Vinneren av et av løpene i Sverige, Trønderen Mikal Johnsen, sikret seg nok en pallplass og havnet på tredjeplass.
Den lokale villmannen Petter Hagstrøm, satset som vanlig hard og det tross i sitt knekte kragebein. 2 flotte fjerdeplasser ble det og det var akkurat nok til å knipe tredjeplassen sammenlagt, et populært resultat til en fører som ga alt i alle baner.


Thomas Evsäter satset hard i Skien, en andreplass på søndagen og 7. plass totalt på den hardtsatsende svensken

Kongen av Modified, Ketil Johnsen, klemte til vel hardt i andre bane på lørdagen, men totalsieren var av det virkelig suverene slaget


Her står det samlet noen tusen hestekrefter, fra startplata...

Flere team hadde en hektisk natt i SKien, her er det "Team Lightfoot" som jobber nattskift.


Enslig danske i Unlimited, Henrik Birkegård stilte i 4 løp under årets cup

Kjell M RImstad var endelig ferdig med sin nye bil "Kjærran" halveis ut i sesongen, full satsing i hver seksjon er resepten


Finske "Cheerleaders" er ikke som andre Cheerleaders.....


Lokale Petter Hagstrøm kjørte med knekt kravebein, men sikret seg tredjeplassen totalt i Unlimited


Martin Michaelsen gjorde storinnkjøp midt i sesongen, han kjøpte legendariske "Insane" med det ble det også klassebytte.
8. plass i Modified og 9. plass i Unimited etter en halv sesong i hver klasse.


The one and only "Doffen" Arnes velkjente mekanikker, her i velkjent positur en tidlig søndag


Så nær, så nær, Arne hadde cupseieren i sin hule hånd før finalen, men tekniske problemer hanviste Arne til andreplassen


Resten av Søndagen ble tilbringt i i depoet, der Arne bare kunne være tilskuer til at seieren glapp


Årets NEZ vinner i Unlimted ble Roar Johansen som har hatt en fantastisk avslutning på sesongen

 

Forandringer foran 2011
Årets NEZ cup har gitt oss fantastiske enkeltløp, men cupkonseptet har vært en skuffelse, høye ambisjoner med mange løp i alle de Nordiske land ble kanskje for mye for mange av deltagerne, mangelen på deltagere fra Sverige og Finland er også kritisk når vi ser på NEZ konseptet.. Det er allerede forandringer foran neste års cup som bare blir på 6 runder hvor Danmark og Island ikke skal arrangere noen runder i 2011.
Hele NEZ cupen avgjøres på noen få uker neste høst og håpet er å se velfylte startlister, med deltagere fra alle de nordiske landene.  For det er ikke mye som er gøyere enn Formula Offroad.


Bilder finner dere her
Resultater finner du her