Quantcast

 

Sesongåpning av biltrial i Norge
Tradisjonen tro var det sesongåpning i biltrial på Brokelandsheia i Gjerstad og det var NMK Arendal som bød inn til fest.
Ekstra spenning er det knyttet til årets sesong i og med at vi arrangerer Eurotrial på hjemmebane og mange vil være med, Lørdagens første runde i Norgescupen var første del av kvalifiseringen.
Satsingen var det ikke noe å si på, noen satset som vanlig litt over evne.

50 biler til start
Norgescup på Sørlandet betyr Sørlandscup på søndagen, så også denne gangen, været var strålende hele helgen og la en flott ramme rundt arrangementet. Lørdagen begynte bra, 50 deltagere dukket opp, fordelt over alle 6 klassene, hele 8 biler i Prototype inkludert 2 svenske biler er deltager rekord i den klassen.

Klassen inneholdt også en debutant, nemlig bergenseren Steinar Håland som i flere år har herjet i Light Truck. Stor spenning var det knyttet til hvem som skulle få første stikk i de siste plassene til årets Eurotrial som avholdes i samme banner.

Svein ned fra tronen
 Guru i Original klassen har i de siste årene vært suverene Svein Døsrønningen som i fjor vant alle rundene han stilte opp i, men denne gangen skulle en brutt seksjon ødelegge enda en triumf, og det endte med at Svein tapte omkjøringen om andreplassen også.

Førsteplassen gikk til en fører med noe så sjeldent som dress og slips, Frode Abusland, en av førererne i Blues Brother teamet.  Nils Mørland i sin giftgrønne Zuki SJ banket som sagt Svein i kampen om andreplassen.

Søndagens Sørlandscup skulle bli mye mer dramatisk, spesielt i den siste seksjonen. Flere førere hadde muligheten til å vinne, men det var Morten Svenningsen som ledete knepent med en så sjelden bil som Lada Niva. Morten veltet dessverre tidlig i den vanskelige siste seksjonen og endte på fjerdeplass.

 Vant gjorde dagens lykkeligste jente, nemlig Sonja Frigstad som veltet med en av Bluesmobilene på samme sted som Morten Svenningsen, men etter å ha ligget på siden i 20 sekunder klarte hun på et utrolig vis å få bilen opp på hjula igjen, og Sonja var den eneste som klarte å gjennomføre den vanskelige siste seksjonen.

Skjalg kobler grepet
Standardklassen er mer spennende og større en på flere år, og Norges gamle paradeklasse går igjen gode tider i møte. En av klassens nye stjerner er uten tvil Skjalg Stenberg, førsteplass i Norgescupen hårfint foran fjorårets suverene seierherre Mads Zimmermann.

En annen fører som virkelig har fått sving på sakene er Eva Rønningen som på Søndagen sikret seg en verdifull tredjeplass.

Søndagen var rollene byttet om. Skjalg hang fortsatt brukelig med, men en miss i den vanskelige bane 1 gjorde sitt til at den alltid blide sørlendingen måtte ta til takke med en tredjeplass.

En knusende seier ble det til Junioren, Kristine ”Princess” Paulsen, og også denne gangen endte en herre med dress og slips på pallsen, denne gangen Tore J Frigstad. Debutant Tommy Bodin imponerte i bane 2 som eneste fører med 0 prikker, dessverre ble det litt for mange spesielt i bane 1 på Tommy.

Light truck i motbakke

Light truck klassen har hatt et lite tilbakeslag i antall deltagere i år, men det møtte opp nok deltagere til å fylle pallen. Odd Arild Hoel har siden i fjor startet byggingen av et rått trialprosjekt, dessverre ble ikke denne bilen helt ferdig, så velkjente Toyletten ble rigget for første konkurranse, som vanlig gjøres ting skikkelig i den gården og det er lenge siden vi har sett en så strøken bil uansett klasse.
I den vanskelige bane 2 gikk det skikkelig galt, og Hoel veltet voldsomt, bilen fikk store karosseriskader, men ting ble slått tålig rett slik at konkurransen kunne fortsette, og seieren var aldri truet. Nærmest havnet Trond ”Chevy-Sheriff” Lørenskogen 35 Prikker bak.
Light Truck har aldri vært noen stor klasse på Sørlandet og tradisjonen tro stilte ingen biler på Søndagen.

Ketil tilbake
Klassen med flest erfarne førere og  med mange titler på nakken er Modified. Ketil Johnsen tok tre totalseiere i Norgescupen på rad før han i fjor hadde en dårlig sesong.

Årets sesong startet derimot på best mulig måte, med seier og en meget god start på kvalifiseringen til Eurotrial. Oddbjørn Thingsbekk fulgte nærmest med sin grønne og brede Suzuki. Europamester Jørgen Paulsen har i sin karriere som teller flere EM titler og flere Nordisk titler bare vunnet Norgescupen  en gang, denne gangen ble det en tredjeplass.

Gladest var nok uansett Monica Haugstøyl, fjerdeplassen gjør at hun før andre kvalifiseringsrunde har grepet om den siste plassen på Norges lag.

Gigantenes legegrind
Den aller største klassen i Norgescupen heter ProModified, denne gangen stilte det 16 deltagere, kampen om seieren skulle stå mellom klassens giganter, Pål Blesvik og Tore Hansen.

Kampen ble veldig jevn og ingenting var avgjort før i siste seksjon, og denne gangen var det Tore som vant bare to ynkelige prikker foran Pål Blesvik, som for øvrig feiret ny sponsor med å male bilen oransje før løpet.
Litt overraskende var det å finne trønderen Atle Hoel helt nede på en sjetteplass ”milevis” bak teten.
Søndagens Sørlandscup ble i realiteten avgjort i siste bane, flere fører sto omtrent med like mange prikker, men i gjørma ble det avgjort, overraskende var det at Ove Andersson som skulle knipe seieren, Ove’s bil har en av de minste motorene, men Ove loste farkosten sin utenom de værste hølene og tok sin første seier med bilen.

Dette skulle vise seg å være dagen for de med små og lette biler, andreplassen gikk nemlig til Kenneth Torjussen i en LJ80 med original 800ccm motor, det var dramatikk i første bane da Kenneth først fikk full pott med prikker etter å angivelig ha startet før dommeren ga signal, etter en kort prat med sin startdommer fikk Kenneth starte om igjen.

I år som i fjor
Prototype samlet som nevnt  flere biler enn noensinne, hele 8 biler til start, dagen skulle bli en maktdemonstrasjon fra fjorårets Norgescupvinner, Terje Weng. Bare 1 motorstopp ble det i løpet av hele dagen, det er rett og slett bare å ta av seg hele huet…
Tommy Olsen sikret seg greit en andreplass men 30 prikker bak Terje.
Tore Hansen kjempet også om andreplassen, og siste gjennomføring i bane 4 så satset han alt. Det måtte gå galt, i et voldsomt rundkast knuser Tore buret på bilen og bøyer deler av rørramma. Heldigvis gikk det bra med begge de to i bilen, ekstra surt var det for Tore å se at tredjeplassen aldri kunne blitt noe annet enn en tredjeplass uansett hva slags utfall seksjon 4 hadde fått.
Det to oppmøtte svenskene ble grundig slått, noe som sikkert var bra for selvtilliten til nordmennene før sommerens store begivenhet.

Søndagens Sørlandscup, ble en kjedelig affære, Tommy safet med å knekke en pinne i første seksjon og var aldri truet, Maylinn Swinburne, kjørte en meget bra siste seksjon og knep andreplassen foran en forbannet (men allikevel blid) Martin Michaelsen, som dessverre rygget tilbake inn i første porten i overnevnte bane og brøt.

Hipp hipp hurra
Denne gangen var løpet på Brokelandsheia en skikkelig høydare, alt gikk smertefritt, dommere var blide og fornøyde og førerne likeså. At sommeren hadde passet på å komme på besøk akkurat denne tidlige maihelga var heller ikke noe minus.
All ære og honnør til alle som var med å gjøre helgen til det som det ble.

Helgas Profiler: blues Brother teamet, Dress, slips, blålys og matchende musikk.  
Helgas Feigeste: Tommy Olsen, når han safer og knekker en pinne i første seksjon på Søndagen
Helgas gladeste: Sonja Frigstad, når hun kommer gjennom siste seksjon Søndagen som eneste bil i klassen
Helgas villmann: Bjørn Furulund i Gulsot som prøvde alle de dypeste gjørmehullene
Helgas Stunt: Gustav Dahls utrolige baklengs rundkast, med perfekt landing på hjula
Helgas flotteste: Toyletten, Hoelerns Light truck bil.
Helgas mest overlegne: Terje Weng med kun en prikk i lørdagens Prototype

Resultater
Sørlandscup: http://www.arendaloffroadklubb.com/resultater08/resultat_sc1-08.htm
Norgescup: http://www.arendaloffroadklubb.com/resultater08/resultat_nc1-08.htm