Quantcast

"Car of the month Januar 2009"
"Arctic's" Arctic Truck
Tekst & Foto: Jan T Solli
Jofrid Hegdal, eller Arctic blant venner, er en ekte Toyota entusiast fra Sokndal Kommune sør i Rogaland. Faktisk så entusiastisk att hun har fått tatovert Toyota logo på ryggen….  Og bilen vi her skal ta en titt på er ikke Jofrids første Hi Lux. I sin tidligere karriere som gårdbruker og avløser handlet hun inn en ’94 mod. 4 dørs Hi Lux. Den ble brukt, mildt sagt, og etter en fullgass test i en flom var den moden for ett bytte.
Året var 2006 og en 2000 mod. Hi Lux Arctic Truck ble handlet inn. Dette var drømmen som gikk i oppfyllelse.

Bilen er bygget av Arctic Truck i 2 omganger. Først til ’33 tommere så til ’35 tommere. Av utstyr var det ARB sperre bak, kompressor, snorkel, alu felger, 4.56 utvekslinger, stigtrinn og fluefanger på panseret. I fronten troner en kufanger med 3 store tusenmetere.

Dessverre gikk det kun en liten måned før bilen sto plantet i grillen på en Scania, men ikke med Jofrid bak rattet. Dermed fulgte den lengste måneden i hennes liv mens hun ventet på å få den tilbake fra verkstedet. Ikke minst siden de tøffe lokale gutta i DORK arrangerte ett stort vinter treff i Sokndal mens bilen sto på verksted, hun følte liksom ikke att leiebilen, en Corolla, var riktig bilen til å oppnå kontakt med miljøet i.
Etter litt frem og tilbake med lakkering av fronten ble hun fornøyd. I samme omgang forsvant original stripene som ble erstattet med Arctic Truck logoer langs sidene i stedet.
Bilen ruslet og gikk stort sett problemfritt bortsett fra en og annen knekt bakfjær.  Etter dette har bilen blitt oppgradert litt til og fra. Gangster cap ble handlet fra Lime Auto og vinsj fra Jysk Offroad, begge i Danmark.

Videre ble 10X15 Rock Crawler felger med fake bead locks handlet fra BG Nor og skodd med ’35 tommers Good Year MT/R levert av Norsk Offroad teknikk. Nye dekk og felger gav bilen ett røffere utseende.

Som andre biler med store hjul utsettes slitasje delene for store påkjenninger og med nesten 200 tusen på måleren var det på tide med en stor oppgradering av understellet. Og det er vel heller sjelden att man går så grundig til verks med en 7 år gammel bil.
Først ble alt av bremser byttet ut med nye deler, her ble det ikke spart på noe. Alle styrekuler, pitmansarm, hjelpesnekke og drivaksel mansjetter ble så byttet.
Så var det klart for å montere OME 2 toms hevesett levert av BG Nor. Torsjons staver, støtdempere, fjær pakker og smørbare sjakler løftet bilen opp i høyden den hadde da den forlot Arctic Truck. OME settet gav bilen en myk og behagelig gange, og alt det andre gav tilbake ny bils følelsen i bilen.

Bilen skal hun etter sigende aldri skilles fra, en oppnådd drøm tas vare på. Bilen blir aldri brukt til offroadkjøring, til det har hun en annen Hi Lux som brukes til Bil Trial.

Det neste på listen blir sandblåsing under og tektyl behandling. Litt mer futt i motoren hadde også gjort seg, kanskje en intercooler og ’3 toms eksos hadde vært noe? Eller en 3 liter? Hun håper i hvert fall å få reparert vinsjen slik att den kan monteres igjen.
Jofrid avslutter med å takke alle som har hjulpet med oppgraderingene av bilen.