"Car of the month, Februar 2008"
HPH’s fantastiske HiLux
Månedens bil for februar 2008 måtte bare bli HPH’s utrolig flotte Toyota Hilux, bak nicket HPH skjuler Hans Petter Hansen fra Hønefoss seg, en skikkelig offroadveteran.
Bilen har vært i Hans Petters eie i 20 år og har en fantastisk historie.
Den er også en av Norges mest ombygde og godkjente Luxer.
Den spede starten
Bilen ble anskaffet i 1987, bilen var i sørgelig stand etter å ha tilbrakt sine første år som anleggsbil i Alta. Ting ble ikke bedre av at den var påført fraktskader på veien ned til Hønefoss.
Bilen var utstyrt med 2,2 Diesel motor, og hadde fått hydraulikolje som smøring så full overhaling var påkrevd, senere viste det seg også at femtegiret også hadde fått seg en smell.
Kun ungdommelig overmot og våte drømmer om en fet pickup etter oppskrift fra diverse blader og flere Trandum besøk, gjør at man orker å setter i gang med et slikt utgangspunkt.

Ting begynner å ta form
Første året gikk med til å rette alt som var skjevt og bulkete, ramme ble kortet inn slik at den ble lik den originale korte Luxen. Ramma ble sandblåst og lakkert. Siden taket var skadet ble det like godt fjernet, ingenting er jo frekkere enn en topless pickup. Forskjermer og dører ble byttet, 3” fjærhevesett fra Rancho ble montert, og et sett med 10” Western felger påmontert 38,5 Ground Hawg, På åttitallet var dette skikkelig stort og gromt. Stepsidekasse ble også anskaffet og montert. Egenproduserte fangere og veltebøyle ble laget og montert. Bakskjermene tegnet Hans Petter selv og fikk dem produsert på Øiom Karosseri, de ble selvsagt laget i stål. Tanken var at de originale bredderne skulle brukes både foran og bak.
Flaket skulle kunne tippes, det ble ordnet med en elektrohydraulisk enhet.
Det eneste som Hans Petter var misfornøyd med var dekkene, de ble for store og var skikkelig urunde, bilen skulle brukes som en ”everyday car” senere ble dekkene byttet ut.

Endelig skilter
Bilen ble registrert i 1989, selvsagt ikke på 38,5” dekkene, men på kledelige 205/16, de ble byttet ut bare minutter atter at skiltene sto på bilen. Bilen var litt av et syn lakket i Marlboro fargene inspirert av Toyotas rallybiler.

Påsken ble tilbrakt på Bilsport Custom Carshow, og jaggu hentet ikke bilen hjem sin første pokal. Etter hvert ble bilen også brukt i terrenget, men dekkene var dårlige og for store, samt at bilen mangler sperrer, men mye gikk med ungdommelig overmot gliser Hans Petter.
Senere ble det besøk på Right On’s bilutstilling på Momarkedet. Bilen vant offroadklassen og premien var 4 stk 35” BF Goodrich MT dekk, Byttet av dekk var kjærkomment og bilen fungerte mye bedre både i terreng og på vei.

Årets store Høydepunkt på den tiden var uten tvil Stor-Trandum, og selvsagt var Hans Petter på plass. Gjørmehullene var virkelig en prøvelse uten sperrer, men der hvor bilen kunne bruke sin gode flex fungerte ting bra.

Stor motor
1990 og 91 ble bilen flittig brukt, og mange offroadtreff og arrangementer ble besøkt, i 91 ble det montert inn oppstrammede lamelldiffer foran og bak, det ble litt mye for den nå innmonterte 2,4 literen, og bilen føltes mye slappere i terrenget. Søknad om motorbytte til en Chevrolet 350 V8 ble sent og etter ”litt” papirarbeid gikk det i orden, 350/350/203 pakke ble handlet inn, donorbilen var en Blazer, motoren ble selvsagt overhalt før prosjektet med å montere den ble startet. Litt plunder med å finne ut av hvor den skulle stå var det. minnes Hans Petter, pakken er lengre enn den originale så marginene var små

Første prøveturen gikk bra, dette var noe annet en de trøtte dieselhestene, noen småproblemer var det, spesielt kjøling skulle vise seg å være en hard nøtt å knekke. Etter litt prøving fant man løsningen som funket sånn noenlunde.
Bilen ble senere samme år godkjent med et slikt motorbytte, som den første i Norge.
Ferie og kjøling
sommeren 93 ble brukt på ferietur med luxen i Sverige ble både Kättilstorptreffet og Power Big Meet i Vesterås besøkt. På slutten av året ble den endelige løsningen på kjøleproblemene også funnet. En radiator ble bygget rundt et register fra en Unimog, siden størrelsen ikke ble så stor måtte den bli tykk. På motoren ble det montert en skikkelig kjøttøks av en vifte, og vips så var problemet løst.

Sperre bak
Diffbremsen bak ble byttet ut med en Detroit locker i 1994, det ble både heftig og brutalt, og helt uten sammenligning, nå ble terrengkjøring en skikkelig opplevelse.
Sommeren ble igjen brukt på ferie, og turen gikk gjennom hele vest og sør i Norge, en liten svipp innom Sverige ble det også tid til.

Evjespretten ble besøkt, noen premie i trialkonkurransen ble det ikke, men Hans Petter fikk en stubbe oppkalt etter seg etter å ha sittet skikkelig fast LENGE.
Stor Trandum ble også besøkt men endte med at turen hjem til Hønefoss ble gjort med 3 stk 35” hjul og 1 hjul i størrelse 205x16 etter at en felg gikk til H¤#%#¤#, spennende.

Innsprut og breddere
I løpet av de siste årene hadde spesielt framfjærene blitt segne, de hadde blitt banket opp en gang før og i 1995 var det klart for en ny runde, og bilen var igjen hevet 3”.

Holly forgasseren hadde etter hvert blitt plagsom, mye hosting og harking førte til at et TBI innsprut system ble innkjøpt. Dette er første utgave av dette innsprutsystemet, og selv om mange andre har klaget på systemet så er Hans Petter fornøyd, motoren sviver veldig greit og takler bakker og skråkjøringer uten å mukke.
800
Skjermbreddere foran hadde lenge vært savnet og sammen å ble et sett bushwackere innkjøpt på BG-Nor, den største jobben med monteringen av disse var faktisk at framfangeren også måtte breddes, det ble mange timers arbeid før resultatet ble bra nok.

Dette var også siste året Stor Trandum ble arrangert, det ble et vemodig farvel med det som for mange hadde årets høydepunkt gjennom mange år.
Poletta offroadvogn
1996 ble det store campingvogn året, vogn i det legendariske polske merket Poletta ble innkjøpt.
Men en skikkelig offroadvogn må jo ha skikkelige offroadhjul, en omfattende ombygging ble gjort der man blant annet lagde en egen aksel med Toyota Nav, blad fjærer fra en Ford Courier. Vogna fikk selvsagt 35” Mud Dekk på 10” felg. Skjermbreddere var originale HiLux breddere, hva ellers.

En skikkelig bulk i bakskjermen ble det også i løpet av året og tankene om en skikkelig oppgradering begynte å ta form, søknaden om spiralfjærer var allerede sendt.
Etter at søknaden gikk igjennom, ble Toyota LJ70 aksler innkjøpt.
Denne høsten ble bilen kjørt for siste gang i EVO I Versjon, og lite ante Hans Petter at det skulle gå 10 år før bilen igjen skulle trille med skilter på.
På vei mot EVO II
Selv om bilbyggingen tok mye lengre tid en antatt så ble det bygget litt hvert eneste år, i 1997 ble aksler og oppheng montert, alt av fester ble bare punktet, all sveising på ramma ble gjort av proffer, noe som også var forutsettning for godkjennelsen.

Fjærer ble bestilt på mål på Åkrene fjærfabrikk. 1998 ble ARB innkjøpt og montert i begge akslene.
Når hele understellet var ferdig ble det sandblåst, grunnet og lakket i sort blank. Etter rammen var det hyttas tur, alle deler ble lakket umontert, skjermbreddere ble byttet ut, før alt ble montert.
Fargen tok det lang tid å bestemme deg for men etter å ha sett en knall blå Viper GTS, og etter 2 sekunder betenkning så var bestemmelsen tatt. Fargen kler bilen veldig bra og bilen skiller seg helt klart ut i mengden. Fargen er kanskje ikke den mest offroadvennlige da riper synes veldig lett, men sånn ble det.
I 1999 ble interiøret oppgradert, recarostoler og B&M shifter ble blant annet montert.

Seint men bra
I 1999 begynte HPH å bygge hus, så jobben med bilen gikk tregt, men jevnt og trutt hele tiden.
Selv om ikke bilen var registrert ble den alikevel testet nå og da, overgangen til spiralfjærer var meget vellykket og bilen fungerte glimrende både i terreng og på vei. Flexen var også mye bedre, radiusarmer fra en LJ70 innbyr ikke akkurat til superflex, men det ble bra nok for en bil som tross alt også skulle kjøres etter vanlig vei.
Motoren ble plukket ut i 2003, en liten oljelekkasje og litt oppdateringer var grunnen. Ny converter med stallspeed 2200RPM ble montert, denne skulle passe bra til den litt vassere kammen som sto i. litt problemer med varm girkasse og servolje hadde det vært, så det ble innkjøpt ny kjøler til kassa, den gamle ble brukt på servoen.
For å få plass til den nye kjøleren ble grillen flyttet 25-30mm fremover, uten at noen har kommentert det.

Ny tank ble laget i 2004, tilpasset den nye bakakselen og spiralfjæringen, ellers ble det laget litt småtteri på planet, reservehjul ble det plass til, selvsagt med 10” felg og 35” MT dekk, i tillegg ble det laget en liten kasse hvor man fikk plass til Jekk, stropper, varseltrekant og annet småtteri.
Senere ble både hjulene på bilen og reservehjulet oppjustert til MT Wrangler 37x12,5x15

i 2006 var det igjen skilter på bilen, og bilen brukes til både vanlig kjøring, offroadkjøring og litt Terreng Touring. Andreplass i Gjerstad Sladden tyder i hvert fall på at Hans Petter ikke er redd for å bruke bilen.
Status pr 01-01-2008.

Eier/bygger:
Hans Petter Hansen
Bil:
1982 Toyota Hilux 4WD EVO II.
Ramme:
Original 1982 Hilux. Forkortet til original kort type 259cm. Stag-, støtdemper- og fjær-braketter flytt fra Toyota Landcruiser LJ70 og påsveiset på godkjent verksted.
Fjæring:
Skrufjærer laget etter mål for tilpassning til 37” dekk og Landcruiser aksler.
Aksler:
Landcruiser LJ70. High Pinion differensial foran og bak. Utveksling 4.88-1. ARB luftoperert sperre foran og bak. Flytt framaksel for akselavstand 266cm.
Mellomaksler:
Tilpasset lengder for aksleavstand 266cm. Begge med dobbelkryss.
Felger:
M/T 10”x15”, innpress -52.
Dekk:
Goodyear Wrangler MT/R 37”/12.50”-15”
Styring:
1989 Toyota Hilux styresnekke for cross-over styring. Modifisert snekke for økt virkningsgrad. Oljekjøler.
Bremser:
Originale med fast reduksjonsventil for bakaksel.
Karroseri:
Hytte original 1982 Hilux. Cabriolet fra Ragtime. Skjermutbygger fra Bushwacker. Luftinntak panser fra GM produkter. Utvendig speil fra BMW. Interiør med Recarostoler og egenprodusert midtkonsoll. Lasteplan egenprodusert i stål. Stepside bakskjermer egendesignet, produsert hos Øiom Karrosseri.
Front og bakfanger egenprodusert 82mm rør. Veltebøyle egenprodusert i 89mm rør. Kanalrør egenprodusert i 42mm rør. Lakk fra Dodge Viper (SBE/PBE)
Vinsj:
Frontmontert Warn M5000. Bakmontert M12000.
Motor:
1979 Chevy 350 med Holley ProJection innsprut, aluminiumsinnsug og HEI fordeler. Mekanisk vifte, kort vannpumpe, egendesignet radiator og omplassert dynamo. ”Skohorn” eksos manifold og spesialtilpasset eksosanlegg. Ikke modifisert torpedovegg.
Girkasse:
1979 Automat TH350 med egen oljekjøler. Converter med stallspeed 2200RPM. Fordelingskasse NP203 med 2/4WD og høy/lavserie.
Takk til:
Chassisservice, Hønefoss
4x4 Butikken, Hønefoss
Lyseng Billakkering, Hønefoss
4x4 Supply, Drammen
Øiom Karosseri, Jevnaker
Toyota Hønefoss
Åkrene Fjørfabrikk, Larkollen
|